Kategoriler
Your Cart

Vegan Belgelendirme

Vegan belgesi, içeriğinde hayvansal ürünler veya hayvansal yan ürünler bulunmayan ürünler ile, canlı hayvanlar üzerinde test edilmemiş ürünler için akredite kuruluşlar tarafından düzenlenen bir belgedir. Vegan belgesine sahip ürünler aynı zamanda üzerinde vegan etiketi de taşımaktadır. Bu şekilde vegan ürün arayışında olan tüketiciler tarafından bu ürünler kolayca görülmektedir.

Vegan belgesi almaya karar verildiği zaman, ilk dikkat edilmesi gereken nokta, tarafsız ve bağımsız, akredite bir belgelendirme kuruluşu ile çalışmak olmalıdır. Akredite bir belgelendrme kuruluşu tarafından sağlanan onaylar ve düzenlenen belgeler, dünyanın her yerinde geçerli olmaktadır.

Bugün çok sayıda firma, mümkün olduğu ölçüde hayvansal içeriklerden kaçınmakta ve tüketici tercihlerine yönelmektedir. Tüketicilerin değişen beslenme alışkanlıkları karşısında tercih edilmek ve pazarda tutunmak isteyen üretici firmalar, vegan standartlarına uygun seçenekler üretip, bu ürünlere vegan sertifikası almakta ve bilinçli tüketiciler için tercih edilen bir firma olmaya çalışmaktadır.

Bugün yaşanan bilgi çağında tüketiciler çok daha hızlı ve doğru şekilde bilinçli hale gelmekte ve tüketicilerin çoğu doğaya, hayvanlara ve sürdürülebilirliğe duyarlı olaktadır. Bu da tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına gelmektedir. Özellikle gıda alanında faaliyet gösteren firmalar, her diyete uygun ürünler üretmekte ve güvenilir bir marka algısı oluşturmak için, artan vegan gıda seçeneklerine olan talebi karşılamaya çalışmaktadır.

Günümüzde çok sayıda vegan seçeneği, dünyadaki birçok restoran ve markette bulunmaktadır. Ancak veganlar için konu sadece gıda maddeleri de değildir. Örneğin kürkler ve deri ürünler veganlar tarafından tercih edilmemektedir. İpek böceklerinden elde edilen ipek hammaddesi ile üretilen tekstil ürünleri de veganlar için dışlanan ürünlerdir.

Diğer yandan vegan tüketici pazarı, sadece vegan yaşamı benimsemiş bireyleri hedef kitle olarak kabul etmemektedir. Aynı zamanda doğaya duyarlı bilinçli tüketiciler de, ekosistemin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından vegan ürünleri tercih etmektedir ve vegan tüketici pazarı açısından hedef kitleyi teşkil etmektedir.

İyi vegan seçeneklere sahip olmak hem üreticiler hem de tüketiciler için yararlı olmaktadır. Yüksek kaliteli vegan ürünler, gittikçe genişleyen bir pazara hitap ettiği için üretici firmalar için vegan belgesi gerekli olmaktadır. Bu ürünler sürdürülebilir, sağlıklı, etik ve doğa dostudur.


Vegan Belgesi Nasıl Alınır?

Vegan belgesi almak için, tarafsız, bağımsız ve akredite bir laboratuvar tarafından, yiyecek, içecek, kozmetik, giyim ve benzeri ürünlerin hiçbir hayvansal ürün veya hayvansal yan ürün içermediğinin, bu ürünlerin hiçbir canlı hayvan üzerinde test edilmediğinin ve tamamen vegan kriterlerine uygun şeklilde üretildiğinin onaylanması ve raporlanması gerekmektedir.

Unutmamak gerekir ki, vegan yaşam şeklini ve beslenme tarzını benimseyen tüketicilerin satın alma kararları daha katı, düşünceli ve bilinçlidir. Veganlık anlayışı hergün tüm dünyada hızla yayılmaktadır ve bu tüketiciler vegan etiketi taşıyan, bitki bazlı vegan ürünler aramaktadır. Üstelik veganlar, sadece yiyecek ve içeceklerin değil, günlük kullandıkları ürünlerin de vegan kriterlerine uygun olduğu konusunda katı davranmaktadır. Vegan ürünler, kozmetik ürünleri, temizlik ürünleri, deterjanlar, mobilyalar ve tekstil ürünleri gibi bir insan yaşamında gerekli olan birçok ürünü kapsamaktadır.

Üretici firmalar, ürünlerinin tamemen (yüzde 100) vegan olduğunu iddia etseler de, bu iddialar bilinçli vegan tüketicileri için çok şey ifade etmemektedir. Vegan tüketiciler son derece bilinçlidir, her ürünün içeriğini araştırmaktadır ve vegan standartlarına uygun üretildiğinden emin olduğu ürünleri tercih etmektedir.

Ancak üretici firmaların çoğu, üretim şekli, kaynakların nereden elde edildiği, tedarik zincirinde vegan standartlarına uymayan bir süreç olup olmadığı ve bu standartları kontrol eden bir sistemin olup olmadığı konusunda şeffaf değildir. Bu nedenle veganlar etiketli ve belgeli vegan ürünleri tercih etmektedir.

Vegan sertifikalı etiketli ürünler, tüketicilere güven vermektedir. Bu şekilde üretici firmalar daha güvenilir bir marka algısı yaratmakta ve tüketici tarafından tercih edilmektedir.

Ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilen KİOSCERT, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip etmektedir ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazları kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. KİOSCERT, bu güçlü altyapısı ile her sektörden firmalara verdiği test ve belgelendirme hizmetleri kapsamında, vegan ve vejetaryen sertifikası hizmetleri de sunmaktadır.